Erdélyi darázsfészek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 8 főre:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • a bekenéshez 1 felvert tojás

Elkészítése:
Az élesztőt 2 dl tejben felfutattjuk egy csipet cukorral. A lisztet egy mély tálba öntjük, mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős tejet. Megvárjuk, míg az élesztő felfut. Beletesszük a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót.

Tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a kalácsot. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, és a vágott felükkel egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk 2-3 ujjnyi távolságra egymástól.

Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk. Bekenjük a felvert tojással, és forró sütőben 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és 2 dl forró tejjel, melyben a vaníliás cukrot feloldottuk meglocsoljuk a félkész csigákat. Visszatesszük a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, a másik csomag vaníliás cukorral megszórjuk még melegen.

Tipp:

Erdélyben ettem először, mivel hogy onnan származom , azóta is nagy kedvenc. Eredetileg cukros vajjal kenik meg a tésztát, de ki lehet próbálni dióval is. Úgy is nagyon finom. Adhatunk mellé vanília mártást vagy akár borsódót is, de anélkül is fantasztikus.