Töltött burgonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 db nagy burgonya

Töltelék:

  • kevés napraforgó olaj
  • kb fél kg darált hús
  • pirospaprika (csemege)
  • bors
  • 2-3 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 dl víz

Tetejére:

  • 1 nagy pohár tejföl (450 grammos)
  • oreganó
  • bazsalikom
  • házi paprikakrém
  • só (de csak mértékkel, mert maga a paprikakrém is sós)
  • bors

Elkészítése:
A burgonyákat megmosom, majd héjában megfőzöm, ha ez megtörtént \”megpucolom\”, kettévágom és kikanalazom a belsejét. (Amit kikanalaztam, abból pizzatésztát, burgonyás pogácsát készítettem -így nem vész kárba.)

A hagymákat megtisztítom, kis kockákra vágom, majd kevés olajon megpirítom. Ezután ugyanúgy járok el, mint ha pörköltet készítenék. Teszek bele pirospaprikát, majd a darált húst is beleteszem, kicsit pirítom, majd felöntöm 3-4 dl vízzel. Ízesítem, addig főzöm, míg a leve teljesen el nem fő szinte.
A kész darált húsos pörköltet belekanalazom a burgonyákba.

Elkészítem a tetejére a fűszeres tejfölt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a hozzávalókat összekeverni. (Fűszerekhez mennyiséget nem írtam, mert ízlés kérdése az egész.) Ezt a mártást a megtöltött burgonyáimra kanalazom (aki szeretne tehet még pluszba reszelt sajtot is rá) és olajjal kikent tepsibe helyezem őket, majd kb 160-170 fokos sütőben, addig sütöm, míg meg nem pirul a teteje.