Diós bukta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mk só

Kenéshez:

  • 5 dkg olvasztott margarin

Locsoláshoz:

  • 1 dl vaníliás cukros tej

Szóráshoz:

  • vaníliás porcukor

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • ízlés szerint kristálycukor
  • citromlé
  • 1 dl tej

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyosra melegített 1 dl tejben felfuttatjuk. A tejbe 1 mk cukrot keverünk,az élesztőt elmorzsoljuk benne.
A lisztben elkeverjük a sót,közepébe mélyedést készítünk,beleütjük a tojás sárgákat és a megkelt élesztőt is hozzáadjuk. A többi tejet megmelegítjük kéz melegre és a tésztánkat hólyagosra dagasztjuk.
A végén hozzádolgozzuk az olvasztott margarint is.
Duplájára kelesztjük langyos helyen.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.

Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kisodorjuk,8×10 cm-es darabokra vágjuk,majd a töltelékből egy evőkanálnyit teszünk a közepébe és összecsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tesibe sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé.
Olvasztott margarinnal egy ecsettel lekenjük és még fél órát kelni hagyjuk.
180 fokra bemelegítjük a sütőt és megsütjük.

A sütés végén,vaníliás tejjel meglocsoljuk,még 5 percet a sütőben tartjuk, Sütés után deszkára kiborítjuk,de csak tálaláskor szedjük ki a buktáinkat. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Készíthetjük túrós vagy lekvár töltelékkel is.