Habos-mákos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • 1-2 ek tejföl vagy amennyit kíván a tészta

Töltelék:

  • 30-40 dkg darált mák
  • kevés tej (kb 1 dl)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • kevés citrom vagy citromlé
  • 1 kis üveg gyümölcs lekvár
  • 10 dkg kristálycukor

Tetejére:

  • 4 tojás kemény habja
  • 30 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • kevés citromlé

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és kinyújtjuk 32*32 cm-es lappá.
Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és 180 fokon 5-7 percig sütjük.
Kevés tejjel elkeverjük a mákot és puhára főzzük, ha kihűlt hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kristálycukrot.

A félig megsült tésztát kivesszük megkenjük lekvárral, majd a mákkal ás újabb 5-8 percig sütjük. Ha már a mák is kicsit sült rajta akkor a tojásfehérjét felverjük kemény habbá és beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és kevés citromlevet és jó keményre verjük tovább.

Ha már jó kemény akkor rátesszük kanalanként a mák tetejére és egyenletesen eligazítjuk. Visszatesszük a sütőbe és még néhány percig sütjük. Melegen és hidegen is szeletelhető.
Jó étvágyat hozzá!