Linzi sakkszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

A kakaós részhez :

  • 2 ek. kakaópor

A bevonáshoz:

  • olvasztott csokoládé Kb 7-8 dkg

Elkészítése:

A száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, majd a vajat is belemorzsoljuk. A tojásokat hozzáadva omlós tésztává gyúrjuk. A tészta picivel több, mint 1/3-ába a kakaóport belegyúrjuk.

A kakaós részt 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy ugyanekkora fehér részt mellényújtunk. Hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük, és megvárjuk, míg megdermed.

A dermedt tésztából 1,5 cm-es csíkokat vágunk. A kakaósból ötöt, a fehérből pedig négyet. A maradék fehér tésztát kb. 1,5 cm vékonyra nyújtjuk, ezzel burkoljuk majd be a rudakat.

A tészta szélére helyezzük a hasábokat úgy, hogy alatta és közte vizes ecsettel benedvesítjük.
Sakktábla-szerűen rétegezzük.

Ha befejeztük a rétegezést, a tésztával körbeburkoljuk, és a felesleges részt levágjuk róla.

Ismételten fagyasztóba tesszük kb. 20-25 percre. Ezután fél centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral fedett tepsire fektetjük. 170 C fokos sütőben világosbarnára sütjük.

A kihűlt sütemény széleit olvasztott csokoládéba mártjuk és rácsra téve szárítjuk meg.

Jól zárható dobozban sokáig friss marad.