Pizza

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

A tésztához:

  • 0.5 kg liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1/4 liter langyos víz
  • 1 dl olívaolaj

A pizzaszószhoz:

  • 2 kis doboz sűrített paradicsom
  • cukor ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma reszelve
  • oregánó
  • petrezselyem
  • metélőhagyma

A feltéthez:

  • gépsonka
  • kukorica
  • reszelt sajt
  • lila hagyma

A tészta készítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és a langyos vízzel szép simára dagasztjuk. 2 cipót formálunk. Egy-egy tányérra helyezzük, majd egy enyhén vizezett folpackkal légmentesen lefedjük. Kétszeresére kelesztjük. Ezután a hűtőbe tesszük a felhasználásig (kb. 1 óra, de lehet több idő is). Ebből a tésztából 2 db nagy gáztepsibe való kerek pizza lesz, de készíthetjük téglalap alakúra is.

A tészta formálása:
Az első cipónkat kissé lisztezett deszkára tesszük, csak kevés liszttel érintkezzen, mert különben nem lesz szép, lisztes lesz a tésztánk. Mind a két kezünkkel, ujjainkat összefogva a tészta szélét befelé 1 cm-re nyomkodjuk. Addig nyomkodjuk, míg szép pereme lesz. A tészta közepe így felpúposodik. Ezután az ujjainkat összefogva szétnyomkodjuk a közepét szép vékonyra. Egy gáztepsit kikenünk zsiradékkal, és beemeljük a tésztát.

A pizzaszósz készítése:
A hozzávalókat összekeverjük. A pizzatésztánkat megkenjük a szósszal, rátesszük a reszelt sajtot, majd a gépsonkát. A gépsonkaszeleteket félbehajtjuk, és így sorakoztatjuk a sajtra. Csemegekukoricát és szeletelt lila hagymát teszünk még rá. Feltét lehet bármi, ki mit szeret, mi van a hűtőjében. 220 fokra melegített sütőben sütjük meg.