Vörösboros hús karamellizált dióval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • karaj (tetszés szerinti méret)
  • 8 db nagy burgonya
  • 4 kis hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • nagy marék dió
  • pici olaj
  • sült hús fűszerkeverék
  • pici víz
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

A húst egyben hagyjuk. Késsel belevágunk, de nem vágjuk át. Legalább 6 helyen szúrjuk bele a kést. Ez azért kell, hogy a pác oda is “beüljön”, valamint majd megtömjük fokhagyma szelettel. A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A tepsiben szétrakjuk őket. A kis hagymákat megtisztítjuk, fentről bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen.

A bort beleöntjük egy tálba, belekeverünk két nagy evőkanál fűszerkeveréket. A húst belefektetjük. A fokhagymákat megtisztítjuk, nagy szeletekre vágjuk. A hús bevágott réseibe beletömjük a fokhagymát, a többit a páclébe rakjuk a hús köré.

A húst legalább fél óráig hagyjuk letakarva a boros páclében. A tetejére halmozzuk a fokhagymákat, mielőtt letakarjuk. Utána a húst pici olajon hirtelen lesütjük. A maradék olajban egy nagy marék diót két evőkanál cukorral karamellizálunk. A húst a krumplira fektetjük, rárakjuk a fokhagymákat is, amit lesütöttünk a hússal együtt.

A kis hagymákat a hús köré rakjuk, meglocsoljuk a maradék páclével. A karamelizált dióval és levével lelocsoljuk a húst és a krumplit. Tetejét sózzuk, zöldfűszerrel is megszórhatjuk. Kevés vizet öntünk alá.

Előmelegített sütőben sütjük. Legalább fél órát (bár ez a hús nagyságától függ) letakarva süssük, utána levesszük a fedőt vagy fóliát, és úgy sütjük tovább. 15 percenként locsoljuk a húst a levével, amíg le nem fő.