Somlói kocka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Csokis-diós lapokhoz:

  • 3*2 tojás
  • 3*4 dkg cukor
  • 3*6 dkg liszt
  • 3*fél cs sütőpor
  • 3*1 ek víz
  • 3*2 ek olaj
  • 2 ek kakaópor
  • 2*5 dkg darált dió

Sárga krémhez:

  • 6 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás puding
  • 3 ek cukor
  • 4 tojás fehérje

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerint rum

Öntethez:

  • 4 dl tej
  • 2 ek kakaópor
  • 10 dkg étcsoki
  • 1 ek liszt
  • fél cs csokis pudingpor
  • rum
  • darált dió
  • 2 ek olaj
  • 3 dl tejszín

Elkészítése:
2 tojást szétválasztok. A sárgáját 1 ek cukorral, az olajjal és a vízzel kikeverem. A fehérjét habbá verem a maradék cukorral. A két masszát összekeverem és hozzáadom a sütőporos, diós-lisztet. Sütőpapíros 15*30 cm-es tepsiben, sütőlapon kisütjük 180 fokon. (Tűpróbával ellenőrizzük.) A másik diós lapot is ugyanígy készítjük el, a csokis laphoz 2 ek kakaóport adunk, és azt is ugyanígy megsütjük.

A krémhez 1 dl tejben elkeverjük a pudingport, majd a tojások sárgáját, a cukrokat is hozzáadjuk, majd felöntjük a többi tejjel, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon besűrítjük. A fehérjét 3 ek cukorral felverjük és a forró krémhez keverjük.

A szirup hozzávalóit felfőzzük, felforraljuk, majd kihűtjük és belekeverjük a rumot. Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a lapokat.

A kisült lapokat megtöltjük úgy, hogy alul legyen egy diós lap, rá a krém fele, majd ízlés szerint megszórjuk darált dióval, erre rátesszük a csokis lapot, a krém másik fele, majd ezt is megszórjuk ízlés szerint darált dióval, és a tetejére a maradék diós lapot tesszük.

Az öntet hozzávalóit az olaj kivételével gőz felett felolvasztjuk, majd levesszük és belekeverjük az olajat. A tejszínhabot felverjük. Az összeállított süteményt felkockázzuk, leöntjük öntettel és tejszínhab rózsákkal tálaljuk.