Puncs torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 5 tojás
  • 6 ek cukor
  • 7 púpozott ek liszt
  • fél dl étolaj
  • fél dl víz
  • 1 cs sütőpor

Kenéshez:

  • 4 ek lekvár

Sziruphoz:

  • 20 dkg cukor
  • annyi víz, hogy éppen ellepje
  • piros ételszínező festék
  • ízlés szerint rum, vagy aroma

Oldalára:

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor

Cukormázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 ek langyos víz
  • 1 cs cukorka

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk.  A fehérjét 3 ek cukorral kemény habbá verjük.  A tojások sárgáját a maradék cukorral,vízzel és az olajjal habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét és a sütőporral elkevert lisztet. Kapcsos, kikent tortaformában (26 cm-es), 180 fokon tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt három lapba vágjuk.

A sziruphoz valókat alacsony lángon összemelegítjük, addig, míg a cukor fel nem olvad. Amikor levesszük a tűzről, majd belekeverjük a rumot és a színezéket. A középső lapot felcsíkozzuk, majd egyenként beleforgatjuk.
Az alsó lapot visszatesszük a formába, megkenjük lekvárral, majd a szirupos csíkokat szorosan egymás mellé fektetjük a megkent lapon. A tetejére rátesszük a maradék lapot. Hűtőben hagyjuk 1-1,5 órát állni.
Az oldalára elkészítjük a krémet. A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd színezzük ízlés szerint és bekenjük vele a torta oldalát alaposan.
A cukormázhoz valókat alacsony lángon felolvasztjuk, megszínezzük, majd egyenletesen a torta tetejére kenjük. Megvárjuk míg megdermed és ízlés szerint díszítjük cukorkákkal és különféle díszekkel.