Habcsókos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 ek cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 70 g szobahőmérsékletű vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 2 narancs reszelt héja (vaníliás cukorral is lehet)

Töltelék:

  • 2 tojás fehérje
  • 4 ek cukor
  • csipet só
  • kakaópor
  • esetleg kevés reszelt csoki,én tettem bele étcsokit is

Elkészítése:
A tejbe teszünk kiskanál cukrot,meglangyosítjuk,belemorzsoljuk az élesztőt,hagyjuk felfutni.
Addig a lisztet elkeverjük a sóval,cukorral,elmorzsoljuk benne a vajat,hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalóval puha tésztát dagasztunk (én a habverő dagasztó pálcájával dagasztom minden kelt tésztámat).Tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb 1 óra)
A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá felverjük a cukorral,csipet sóval.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.Téglalap alakúra kinyújtjuk.Rákenjük a tojáshab harmadát,szitálunk rá kakaóport,reszeltem rá kevés étcsokit is.Feltekerjük mint a bejglit.Ezután éles késsel hosszában kettévágjuk a feléig (de nem vágjuk át az alját).Majd feltekerjük mint a csigát. Kisé szétborult nekem legalábbis,de semmi pánik.
Egy 28-30 cm-es formát sütőpapírral kibélelünk és a közepére tesszük a csigát.A másik két tésztát is nyújtsuk ki,töltsük meg és hosszában vágjuk fel,majd folytatólagosan tekerjük az első csiga köré.
Hagyjuk pihenni kb fél órát majd hideg sütőbe toljuk be.180 fokon kb. 30 percig süssük.

Tipp:

Bármilyen csokit reszelhetünk bele,de el is hagyható kakaóporral is finom.Kakaópor helyett mással is megszórhatjuk pl: mák,darált dió stb.