Lilahagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg teavaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tej
  • kb 150-200 g tejföl
  • 2,5 g élesztő
  • 1-2 fej lilahagyma és 1-2 ek olaj vagy zsír
  • 1 felvert tojás a tetejére

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk 1 tk cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Letekarva kb 1 órát kelesztjük.

A hagymát megpucoljuk és karikára vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük, majd lassú tűzön megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd kihűtjük.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd egyenletesen ráterítjük a hagyma 3/4-ét, majd hajtogatjuk.

A tészta felső harmadát a közéspőre hajtjuk, majd az alsót is középre. így lesz 3 réteg egymáson. Ekkor tesszük rá a maradék hagymát, majd mindkét oldalról behajtjuk (mintha egy könyvet csuknánk be), majd ezt is félbe hajtjuk. Fél-1 órát letakarva pihentetjük.

200 fokra előmelegítjük a sütőt.

A kész tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Sütőpapííral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat, majd felvert tojással lekenjük. Kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.