Burgonyás tönkölypogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 75 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 6 dkg só(ízlés szerint több is lehet)
  • 20 dkg margarin
  • 2 db krumpli megfőzve,összetörve
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1-1,5 dl rizstejszín
  • 5 dkg élesztő

A tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt, vagy szezámmag

Elkészítése:

A hozzávalókat egy olyan edénybe tesszük,amiben kényelmesen össze tudjuk állítani a tésztát .Szívós állagú tésztát készítünk. Az ideális állag elérését a rizstej hozzáadásával tudjuk elérni. Ha összeállt,gyúrótáblára borítjuk és kb. 6-7 percig gyúrjuk,hogy a tészta elváljon a gyúrótáblától.

Meleg helyiségben 20 percig pihentetjük. Utána adunk rá egy hajtást, majd 20 percig ismét pihentetjük. Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tetejét kis késsel óvatosan rácsozzuk. Kiszúrjuk, tepsibe helyezzük, tojással megkenjük, a tetejét sajttal vagy szezámmaggal szórjuk. Meleg helyiségben addig kelesszük, amíg duplájára nő. Közepesen meleg sütőben (kb.220 fok) pirosra sütjük.

Tipp:

Ezt a pogácsát leginkább azok számára ajánlom,akik különböző emésztőszervi betegségekkel küzdenek. Liszt vagy tej érzékenyek.Adalékkal és állományjavítókkal teli világunkban ez viszonylag természetes,könnyen emészthető anyagokat tartalmaz. Jó étvágyat kivánok hozzá!