Kígyórétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só

Almás töltelék:

  • alma
  • cukor
  • fahéj
  • kevés citromlé
  • túró
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • tojás

Túrós töltelék:
50 dkg túró
2 tojás sárgája
5 dkg vaj
kb 5 evőkanál cukor
1 evőkanál búzadara
Meggyes töltelék:
egy üveg kimagozott meggy (lé nélkül)
5 evőkanál cukor
1 evőkanál búzadara

Elkészítése:

A margarint elmorzsoljuk a lisztben, közben az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. A margarinos liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, a közepébe öntjük az élesztős tejet és a tojásokat, tésztát gyúrunk belőle. Igaz, hogy élesztős tészta, de nem kell keleszteni, sütés után finom, porhanyós lesz.

A tésztát 4 részre osztjuk, a lapokat kb 35×25 cm-s téglalappá nyújtjuk, és a hosszabbik oldalakat kb a tészta egy harmadáig, 2 centis csíkonként bevagdossuk. A tölteléket a tésztalap sima részén elosztjuk és a két oldalon lévő csíkokat – mintha hajat fonnánk – a töltelék felett áthajtjuk. Tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt megsütjük.

A töltelék hozzávalóit külön-külön összekeverjük.