Egyszer kelt fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 tojás sárgája
  • 8 dl tej
  • fél dl rum
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg élesztő

Elkészítése:

Az élesztőt 2 dl tejben kevés cukorral felfuttatom. A lisztbe mélyedést készítek, ide kerül bele a felfutott élesztő és a vaj kivételével a többi hozzávaló.

A tésztát jól kidolgozom és ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és még ezzel is tovább kidolgozom. Lisztezett gyúródeszkára kiöntöm és vékonyra ujjnyi vastagra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom.

Letakarom konyharuhával és fél órát kelesztem. Az olajat felhevítem , az ujjammal a fánk közepét benyomom és a lyukkal lefelé az olajba teszem. Fedővel lefedem, amikor már szép piros átfordítom, ekkor már nem teszem rá a fedőt.

Papíron leitatom az olajat róla és sárgabaracklekvárt teszek a közepébe, majd porcukrozom.