Lekváros kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
3 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelék:

  • eperlekvár
  • darált dió

Kenés:

  • 1 tojás
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 ek tejföl

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen pihentetjük 10-15 percig. Ha felfutott, a többi hozzávalóval, kb 20 perc alatt közepesen lágy tésztát gyúrunk. Meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni, kiborítjuk a tálból és 4 egyenlő részre vágjuk. Negyedenként lisztezett felületen 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, nagyjából kör alakúra alakítva a tésztát (a többi 3 résszel ugyanúgy járunk el). Derelyevágóval 8 egyenlő háromszögre vágjuk a kinyújtott tésztát, mindegyikre teszünk egy kiskanál tölteléket (a kicsit híg eperlekvárhoz darált diót keverünk) és a tésztát feltekerjük. Sütőpapíros tepsire tesszük, hagyjuk még fél órát pihenni, majd megkenjük felvert tojással, amibe kevés cukrot és tejfölt is keverünk. 180 fokos, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, amikor kivesszük a sütőből olvasztott vajjal átkenjük a tetejét, így finom, ropogós marad.