Hozzávalók:
A karamell öntethez:
A kekszes alaphoz:
Az almás réteghez:
A krémsajtos töltelékhez:
Tetejére:
Kell hozzá még:
Elkészítése:
A karamell öntethez a cukrot kavargatva karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat, elkavartam, aztán a tejszínt. Na, itt nekem a cukor eléggé egy csomóba összekapta magát, de addig kavargattam, amíg elolvadt és az öntet besűrűsödött.
A kekszes alaphoz a kekszet ledaráltam, az olvasztott vajjal összegyúrtam. Egy kisebb kapcsos tortaformát kivajaztam, a masszát belenyomkodtam úgy, hogy két centis peremet is formáztam. Előmelegített sütőben 15 percet sütöttem 180 fokon.
Amíg sült elkészítettem az almás és krémsajtos tölteléket:
Az almákat meghámoztam, szeletkékre vágtam, a vajon puhára pároltam a cukorral, ízesítettem a fahéjjal. A mascarponet habosra kavartam a tojással és a többi hozzávalóval.
Következett az összeállítás:
A kicsit hűlt kekszes alapra jó bőven karamellt öntöttem, megszórtam a durvára vágott dió háromnegyedével, erre öntöttem a párolt almát, majd a mascarpones krémet. 175 fokon 30 percet sütöttem és hagytam kihűlni, miután a hűtőbe került. Itt 4 órát pihent, de Trollanyu szerint ha megtehetjük egy éjszakát is hagyhatjuk összeállni.
A tejszínt habbá vertem, rákentem a tortára, tetejére karamellt öntöttem és meghintettem a maradék dióval.
Szépen lehetett szeletelni. Tömény finomság, de igazán csak annyira édes, amennyire édesíti a karamell és a tejszín.