Karamelles almás sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A karamell öntethez:

  • 40 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl tejszín

A kekszes alaphoz:

  • 25 dkg háztartási keksz
  • 12 dkg olvasztott vaj

Az almás réteghez:

  • 3 db zöld alma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek barna cukor
  • 1 kk őrölt fahéj

A krémsajtos töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk vanília aroma

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín

Kell hozzá még:

  • 1 csupor dióbél

Elkészítése:

A karamell öntethez a cukrot kavargatva karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat, elkavartam, aztán a tejszínt. Na, itt nekem a cukor eléggé egy csomóba összekapta magát, de addig kavargattam, amíg elolvadt és az öntet besűrűsödött.

A kekszes alaphoz a kekszet ledaráltam, az olvasztott vajjal összegyúrtam. Egy kisebb kapcsos tortaformát kivajaztam, a masszát belenyomkodtam úgy, hogy két centis peremet is formáztam. Előmelegített sütőben 15 percet sütöttem 180 fokon.

Amíg sült elkészítettem az almás és krémsajtos tölteléket:
Az almákat meghámoztam, szeletkékre vágtam, a vajon puhára pároltam a cukorral, ízesítettem a fahéjjal. A mascarponet habosra kavartam a tojással és a többi hozzávalóval.

Következett az összeállítás:
A kicsit hűlt kekszes alapra jó bőven karamellt öntöttem, megszórtam a durvára vágott dió háromnegyedével, erre öntöttem a párolt almát, majd a mascarpones krémet. 175 fokon 30 percet sütöttem és hagytam kihűlni, miután a hűtőbe került. Itt 4 órát pihent, de Trollanyu szerint ha megtehetjük egy éjszakát is hagyhatjuk összeállni.

A tejszínt habbá vertem, rákentem a tortára, tetejére karamellt öntöttem és meghintettem a maradék dióval.
Szépen lehetett szeletelni. Tömény finomság, de igazán csak annyira édes, amennyire édesíti a karamell és a tejszín.