Vadas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • pár szelet karaj
  • 1 egész csirkemell

Mártás:

  • 2-3 fej hagyma
  • kevés olaj
  • sárgarépa (Kb fél kg)
  • delikát
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • babérlevél
  • mustár
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt

Gombóc:

  • krumpli
  • liszt
  • 1 tojás

Elkészítése:
Először a karaj szeleteket sóval és borssal ízesítjük, majd kevés zsiradékon aranybarnára sütjük.
Mártás:
2-3 közepes nagyságú hagymát apróra vágunk, és kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megpucolt, vastagabb karikákra szelt répát, és utána felöntjük egy kevés vízzel (pont lepje el a víz a répa darabokat), majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a babérlevelet (4-5), delikáttal és borssal ízesítjük, nem baj, hogyha a bors megszalad, egy kicsit erősebb, karakteresebb íze lesz. Mihelyt felforrt beletesszük a hús szeleteket is. Takarék lángon, lassan főzzük.
Mikor puhára főtt a répa, a húsokat és a babérleveleket kiszedjük, a turmixgéppel pépesítsük a répát engedjük fel a tejfölből és lisztből készült habarásunkkal, és ízesítsük még mustárral.
Gombóc:
A krumplit megfőzzük sós vízben. Miután kihűlt ( ha kell, akkor sózhatjuk még), egy tojást hozzá adunk, és annyi liszttel összegyúrjuk, amennyit felvesz, majd forró olajban a megformázott gombócokat szép barnára sütjük.
Végül a csirkemellet apróra vágjuk, fűszerezzük sóval, borssal, és egy kevés oregánoval lehet fokozni az ízét, majd kevés olajban szép barnára sütjük.

Tipp:

Én karakteresebb ételeket készítek, és ezért borsot és a mustárt nem sajnáltam belőle. Érdemes úgy elkészíteni, hogy ezek az ízek jobban érződjenek. Plusz köretként még főzhetünk mellé egy kevés tésztát.