Krumplis pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg héjában főtt burgonya
  • 70 dkg liszt
  • 1.5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 16 dkg zsír + a kenéshez
  • 2 tojás

Elkészítése:

A krumplit héjában megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt langyos tejben az egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. A 16 dkg zsírt a még langyos krumplival habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt élesztőt, a lisztet, a tojást és a sót. Jól összegyúrjuk és 40 percig meleg helyen pihentetjük.

A megkelt tésztát 2 cm vastagságúra elnyújtjuk és megkenjük olvasztott zsírral, majd összehajtogatjuk, hogy réteges legyen. Minden hajtásnál lekenjük a tésztát zsírral. 15 percig pihentetjük. Majd ismét elnyújtjuk és megkenjük a tésztát és összehajtogatjuk. Amikor másodszor is 15 percet pihent a tészta elnyújtjuk 2 cm vastagságúra.

A tetejét fél centiméterenként bevagdossuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Oldalait megsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük a tetejét tojással és ízlés szerint reszelt sajtot is szórhatunk rá. Előmelegített sütőben sütjük.