Farsangi fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 mk só
  • 5 ek porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 dl rum
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 narancs héja reszelve

A sütéshez:

  • olaj

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítése:

1 dl langyos tejbe egy mokkáskanál cukrot keverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, a rumot, az egész tojást és a tojássárgákat. Belekeverjük a felfuttatott élesztőt is.

Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet, miközben a tésztát jól kidagasztjuk. Addig dolgozzuk, amíg szép hólyagos lesz. Végül beleforgatjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes, hólyagos lesz, és elválik az edény falától. Ha szükséges, kevés tejet még adhatunk hozzá.

A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepét az ujjunkkal kissé benyomjuk, majd letakarva 15 percig pihentetjük.

A fánkokat nem túl forró olajban sütjük. Először mindig a felső felükkel lefelé tesszük az olajba, a lisztezett rész kerül felülre. Fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük világosra.

Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk, és a mélyedésekbe baracklekvárt teszünk. Kínálhatjuk külön is a lekvárt.

Tipp

Ha szeretnénk, a baracklekvár helyett málnalekvárral vagy szilvalekvárral is kínálhatjuk. A rum segít abban is, hogy a fánk ne szívjon túl sok olajat.