Hozzávalók:
A sütéshez:
A tálaláshoz:
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe teszünk egy mk. cukrot,az élesztőt bele morzsoljuk,majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk,a többi hozzávalókból a rumot,reszelt narancshéjat,egész tojást,tojássárgákat,a sót,porcukrot is hozzákeverjük,majd hozzáadjuk a megkelt kovászt is.
Fokozatosan a melegített maradék tejjel jól kidagasztjuk,addig dagasztjuk,míg jó hólyagos tésztát kapunk. Utolján adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy margarint. Addig dagasztjuk vele,míg szép hólyagos,fényes tésztát kapunk,a keverőtáltól elválik a tészta.
A tojások nagyságától és liszttő is függ a fánk tésztánk,ha igényel még egy kicsi tejet,akkor adjunk hozzá!
Nálam a leírt mennyiségek jók voltak,ez szerint készítettem. A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát,jó ujjnyi vastagra,lisztezett deszkán kézzel szét terítjük vagy sodrófát használunk.
Nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk,mutató ujjunkkal a közepét benyomjuk,majd letakarva 15 percig meleg helyen pihentetjük.
nem túl forró olajban kisütjük.
Először a felső felét tesszük a lábasba,a lisztezett része kerül felülre,majd fedő alatt sütjük kb 1 percig(gyorsan sül),majd megfordítjuk,ezután fedő nélkül sütjük szép világosra.
Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk,a a kis mélyedésekbe baracklekvárt teszünk. Tálalhatjuk külön is a lekvárt.