Sajtos háromszög

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 kk cukor
  • 75 dkg finomliszt
  • 2 kk só
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet)

Lekenéshez:

  •  tojás

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, és 1-1,5 dl-nyit egy kis tálkába átmerünk belőle. Az élesztőt belemorzsoljuk, és beleszórjuk a cukrot is. Meleg helyen kb 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a sóval majd a kovásszal, az olajjal, a tojással és a fokozatosan hozzáadott többi tejjel jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha sima, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva meleg helyen kb 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a puha margarint a reszelt sajttal összedolgozzuk, a sajt sósságától függően megsózzuk.

Amikor a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk és megfelezzük. Egyenként 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. A margarinos sajtot rákenjük. Szorosan felcsavarjuk, és addig sodorgatjuk, hogy egyenként kb 50 cm hosszúak legyenek. Ezután cikk-cakk alakban a késsel háromszögekre vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, de nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük megnövekedni. Felvert tojással lekenjük, meleg helyen 20-25 percen át kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal szép aranybarnára sütjük.