Mákos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • annyi tej, amennyivel a tészta jól nyújtható lesz
  • a tészta megkenéséhez 3 evőkanál baracklekvár

Töltelékhez:

  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg liszt
  • 2 tojásfehérje

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 2 részre osztom. Egy kis tepsit (kb. 20×33,5 cm) kibélelek sütőpapírral, majd az egyik adag tésztát kinyújtom, és a kibélelt tepsibe egyengetem. Megkenem 3 evőkanálnyi baracklekvárral.

A töltelék hozzávalóit összekeverem a tojásfehérje kivételével. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és széles mozdulatokkal belekeverem a mákos masszába. Majd a lekvárral kikent tésztára öntöm, elegyengetem.

Végül a maradék tésztát is kinyújtom, és a töltelékre teszem. Villával sokszor megszurkálom, és 175 fokon, közepes rácsmagasságon 40-50 percig sütöm.

Ízlés szerint porcukorral meghinthetjük.

Tipp:

Én a tésztába zsír helyett margarint tettem, így is kifogástalan lett! :)