Húsleves grízgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sertés húsos csont
  • 0,5 kg sertés tarja
  • 4-5 db sárgarépa
  • 3-4 szál zöldség
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb karalábé
  • szemes bors
  • delikát

Grízgaluska:

  • 2db tojás
  • 3-4 e.k búzadara
  • pici só
  • 2-3 szem krumpli

Elkészítése:

A beáztatott húsos csontost és a húst tegyük fel annyi vízben főzni amennyi levest szeretnénk(kb 4l). A megtisztított zöldségeket tegyük hozzá és ezzel főzzük tovább. Mikor már az első habozást megcsináltuk akkor adjuk ízlés szerint hozzá a fűszereket és ezután addig főzzük még szép aranysárga nem lesz és a hús jó omlós lesz. Mikor kész a leves akkor szűrjük le és a zöldségeket tegyük külön és tálaláskor lehet hozzá tenni, vagy ki épp hogyan szereti. Grízgaluskával tálaljuk.

A tojásokat üssük fel és egy csipet sóval keverjük el. Adjunk hozzá annyi búzadarát, hogy kb. tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Tegyük a masszát legalább egy órára hűtőbe.Az időközben besűrűsödött masszából két vizes evőkanál segítségével szaggassunk galuskákat éppen csak forrásban lévő sós vízbe.

Főzzük kb. 15 percig (akkor jó, ha a kettévágott galuska közepe már üveges), majd szűrőkanállal szedjük külön edénybe és tartsuk lefedve tálalásig.)))

Tipp:

  • Gazdagabb íze lesz, ha szórunk bele egy csipet őrölt borsot és/vagy apróra vágott petrezselyemzöldet.
  • Egy csipet szódabikarbóna könnyebbé teszi.
  • Ha kiskanállal kisebb galuskákat szaggatunk, a főzési idő is 4-5 percre rövidül.
  • Sokkal finomabb, ha daragaluskát húslevesben főzzük ki.
  • Ha benne hagyjuk a vízben, tovább puhul és teljesen megszívja magát. (Csak vigyázzunk, mert “megissza” a levest.)