Citromos torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • fél dl étolaj
  • fél dl víz
  • fél cs sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Krémhez:

  • fél citrom leve, reszelt héja
  • 6 dl tej
  • 1 cs citromos pudingpor
  • 3 ek cukor
  • fél cs zselatin
  • 3 dl habtejszín

Tetejére:

  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 4 dkg cukorral kemény habbá verjük, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a sárgákat alaposan elkeverjük a maradék cukorral, a citrom héjával és levével, valamint a vízzel és az olajjal. A fehérjéhez felváltva adagoljuk a lisztet és a sárgákat, majd széles mozdulatokkal összeforgatjuk, és egy margarinozott, lisztezett 26 cm-es tortaformában kisütjük. Amikor kihűlt akkor három egyenlő részre vágjuk.
A habtejszínt 4 dkg porcukorral kemény habbá verjük. A tejből és a pudingporból ízlés szerinti cukorral pudingot főzünk. A zselatint fél dl langyos vízben feloldjuk, majd a citrom héjával és levével a pudinghoz keverjük, majd a habtejszínt is hozzáadjuk. Az alsó lapot visszatesszük a formába, majd megtöltjük a tortát a krémmel. 1-2 órára hideg helyre tesszük, hogy a krém megdermedjen. 1-2 óra múlva levesszük az oldalát a formának.
A tojás fehérjét a cukorral és citrommal gőz felett keményre felverjük, majd bevonjuk a tortát és ízlés szerint díszítjük.