Hozzávalók:
Elkészítése:
Egy kerámiatálat vagy tepsit zsiradékkal kenjünk ki, majd rétegezve tegyük bele a felszeletelt krumplikat és a kelbimbót (egy réteg krumpli, egy réteg kelbimbó – és így tovább). Nem kell előfőzni a zöldségeket! Az egészre öntsük a tojással és ízlés szerint a fűszerekkel összekevert tejfölt, és tegyük be 220°C-ra a sütőbe. Ha a tejfölös massza kezd tojásrántotta állagúvá válni, akkor vegyük ki a sütőből, szórjunk tetejére sajtot és tegyük vissza, amíg a sajt szép piros-barna nem lesz.
Amikor először hallottam azt a szót, hogy gratinírozás, azt hittem, a sztárséfek hírhedt-titkos technikáját van szerencsém megismerni. Aztán kiderült, én is szoktam gratinírozni, csak nem tudtam, hogy azt csinálom :-). Merthogy ez nem mást jelent, mint azt, hogy egy tepsibe (kerámiatálba) fektetett étel felső rétegét barnára sütjük a sütőben úgy, hogy valamilyen fűszerezett mártással (tejszín, tojásos tejföl, besamel) beborítjuk sütés előtt a hozzávalókat. Húsmentes hétfőkre az alábbi verzió nagyon laktató és finom egytálételt eredményez, más napokon belecsempészhetünk pár szelet sonkát is. Ez egyébként tipikusan egy „mi van otthon” kategóriájú étel, mert bármit összesüthetünk, ami passzol egymáshoz, legyen az zöldség, vagy megmaradt hús.