Egyszerű sós perec

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • só (kb. 2 ek)
  • 12 dkg zsír
  • 1 tk cukor
  • fél liter langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás a kenéshez

A mázhoz:

  • 1 ek só
  • 1,5-2 ek liszt
  • víz

Elkészítése:

Kb. 1 dl langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el benne a zsírt, adjuk hozzá az élesztős tejet, majd a többi langyos tejet is.

Jól gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pihentessük 20 percig.

Sodorjuk ceruza vastagságú rudakká (kb. 20 cm hosszúak legyenek), és hajtogassuk perec formává a rudakat. Zsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe helyezzük a pereceket, kenjük meg tojással, és tegyük sütőbe kb. 200 fokra.

A sót a liszttel keverjük el, és annyi vízzel keverjük ki, hogy egy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk.

Félidőben locsoljuk meg a pereceket ezzel a sós mázzal, majd süssük szép pirosra.

Egyszerű, olcsó, sokáig elálló, finom sós süti. Jó étvágyat!