Bejgli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 mk cukor
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • fél dl étolaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 4 tojás sárgája

A mák töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg cukor
  • fél dl tej

Diós töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • fél dl tej
  • 10 dkg cukor
  • kevés fahéj
  • reszelt citromhéj

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi alapanyagot egy tálba tesszük és hozzáöntjük az élesztőt, majd alaposan bedagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt akkor négy egyforma cipóra osztjuk, majd néhány percig pihentetjük. Közben a mákos töltelék hozzávalóit a tej kivételével összekeverjük, majd a felmelegített tejet ráöntjük és összekeverjük, a dió tölteléknél ugyanígy járunk el. Ujjnyi vastag, téglalapokat nyújtunk a tésztából, kettőt mákkal, kettőt dióval töltünk meg, majd feltekerjük. Tepsibe tesszük, tojással lekenjük és 180 fokon szép pirosra sütjük.