Zserbó másképp

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 2-3 dkg élesztő
  • 2 kis doboz tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 37,5 dkg margarin
  • 2 csipet só
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás

Töltelékhez:

  • 1/2 kg darált dió
  • 20 dkg egész pucolt dió
  • 1 dl rum
  • 1 üveg baracklekvár (de ízlés szerint lehet más ízű lekvárral is)
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 3 kiskanál fahéj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag mazsola
  • tetejére tortabevonó

Elkészítése:

Elsőként a tölteléket készítem el. Egy tálba beleteszem a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom reszelt héját, a kristálycukrot és összekeverem. Félreteszem. Közben beáztatom az egész diót a rumba, kevés cukorral, fahéjjal és a mazsolával. Hagyom állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Elkészítem a tésztát. A lisztet kevés sóval, a margarinnal, a sütőporral, egy kávéskanál fahéjjal, cukorral jól összemorzsolom. Az élesztőt kevés tejen megfuttatom, majd ráöntöm a masszára. Beleteszem a tejfölt, a tojás sárgáját és egy lágy, könnyű tésztát gyúrok belőle. Ráteszem a lisztezett deszkára és három egyenlő részre osztom. Letakarom egy konyharuhával, és hagyom pihenni. Amíg a tészták pihennek, két dl tejet felforralok, majd beleöntöm a rumos-fahéjas diót, amíg előzőleg beáztattam. Öt-hat percit hagyom összefőni, majd leveszem a tűzről, és egy maréknyi darált dióval besűrítem.Egy tepsit kikenek, az egyik tésztát sodrófával vékonyra nyújtom és a tepsi aljára helyezem. Megkenem lekvárral, majd a darált dióval egyenletesen megszórom, hogy egy centis tölteléket kapjak. A rumos dióval megszórom, majd a következő tésztát is kinyújtom. Ráterítem a töltelék tetejére, ismét megkenem lekvárral, majd megszóróm darált dióval, majd a rumos-diós töltelékkel. A harmadik tésztát is kinyújtom és befedem vele. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül fél órát sütöm. A tortabevonókat gőz fölött felolvasztom fél dl tejjel és rákenem a sütemény tetejére. Ha kihűlt felszeletelem.

Tipp:

Ez egy nagy adag ,nyugodtan lehet a receptet felezni egy normál tepsihez !