Túrós béles

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 1 mk só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája

A lekenéshez:

  • 3 ek étolj
  • 1 db felvert tojás + pici tej keveréke

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró (tehetsz bele többet is,nekem elég volt a töltelék)
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek porcukor(vagy ízlés szerint
  • mazsola

Elkészítése: Elkészítése:
1 dl langyos tejben pici cukorral az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk és a felfuttatott élesztővel,valamint a tészta hozzávalóit hozzáadva, jól kidolgozzuk. Először egy ragacsos masszát kapunk, tovább dagasztjuk, amíg szép hólyagos lesz és a tál falától elválik. A tetejét étolajjal lekenjük, a kelesztőtál tetejét rátesszük és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,ujjnyi vastagra nyújtjuk,16 db négyzetre vágjuk, tölteléket teszünk a közepükre. A tészta négy sarkát felvert tojással lekentem,majd átlósan a négy sarkát ráhajtottam,így a tészta rátapadt.

A tetejüket a felvert tojással elkevert tejjel lekenjük,majd közepesen forró sütőben 180 fokon megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.