Túrós-baconos pogácsa egyszerűen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás +1 a kenéshez
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3 kiskanál só
  • kb 20 dkg kockázott bacon

Elkészítése:

A bacont pirosra sütjük.

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hogy habos legyen a teteje.

Amíg az élesztő kel, addig a túrót összekeverjük a vajjal (amit jó ha egy kicsit megmelegítünk, hogy ne legyen darabos), a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet és sima, lágy tésztát gyúrunk. Nem kell túl sokági gyúrni!

Körülbelül 20 percig kelesztjük, majd kinyújtjuk jól belisztezett deszkán vagy asztalon, majd a kinyújtott tésztán elegyengetjük a kisütött bacont és feltekerjük rétesszerűen a tésztát, majd még egy kicsit gyúrunk rajta.

Kinyújtjuk körülbelül 1,5 centi vastagra, bekockázzuk a tetejét éles késsel és kiszaggatjuk tetszés szerinti méretű szaggatóval.

Sütőpapíros tepsibe tesszük és felvert tojással megkenjük.

Előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp:

A nyers tésztából egy csipetnyit kóstoljunk meg, mert elbírja a sót! Nagyon finom, puha és omlós, miután kihűlt érdemes dobozba tenni, nehogy kiszáradjon, így még jó pár napig puha marad!