Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl

Töltelékhez:

  • 2 kg alma(pucolás után 1,5 kg lesz)
  • fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 5 dkg cukor

Elkészítése:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk és puha tésztát gyúrunk belőle.

Két részre osztjuk és pár órára hűtőbe tesszük.

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd lereszeljük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, majd hagyjuk pihenni.

Az egyik cipót egy 30*20 cm-es tepsibe nyújtjuk, amit előtte kivajaztunk és megszórtunk zsemlemorzsával. Az alma levét kinyomkodjuk és eloszlatjuk a tésztán és megszórjuk kevés zsemlemorzsával.

A másik cipót is kinyújtjuk tepsiméretűre, majd ráfektetjük az almára. A tetejét megkenjük tojássárgájával. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd 40 perc alatt megsütjük.

Akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.