Csillagpiramis

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 7-8 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum
  • 1 db tojás
  • 15 dkg darált dió

A töltelékhez és a díszítéshez:

  • 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük.

Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk. A tepsikbe rakosgatjuk, és 20 percre hidegre tesszük. (A hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.)

A középső rácson 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk.

Egy-egy pöttyöt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik – a csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk.

Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.

Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.