Adventi kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók (30 db nagy kockához):
A sütéshez:

  • 1 db 25×39 cm-es tepsi
  • sütőpapír

A tésztához:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 tk instant kávépor(3 in1)
  • 50 dkg puha vaj
  • csipetnyi só
  • 45 dkg cukor
  • 8 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek kakaópor

A tészta lekenéséhez:

  • 2-3 ek vegyes ízű lekvár
  • 2 cs tejszínes pudingpor
  • 8 dl tej
  • 15 dkg darált mogyoró
  • ízlés szerint cukor
  • 2,5 evőkanál zselatin

Elkészítése:
A felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Az instant kávéport 3 ek forró vízben feloldjuk. A vajat csipetnyi sóval és a cukorral krémesre keverjük,majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a tésztát két adagra osztjuk. Az egyik adagba keverjük az olvasztott csokoládét és a kakaóport,a másikba pedig beledolgozzuk a kávét. A tepsit sütőpapírral kibéleljük,belesimítjuk a csokoládés tésztát. Ráhalmozzuk a kávés tésztát,elsimítjuk és villával egyszer lazán megkeverjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk hűlni,de még melegen lekenjük 2-3 ek lekvárral. A pudingport a tejjel,cukorral felfőzzük,még a meleg felfőzött krémbe keverjük a darált mogyorót. Langyosra hűtjük,ekkor veszünk ki a krémből kb 2 dl-re valót egy pohárba és ebben feloldjuk a zselatint. Visszatesszük a többi krémhez és összekeverjük. A tésztalap köré alufóliából keretet készítünk és amikor kezd a krém állaga sűrűsödni,akkor a tésztára öntjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
(kb 2 óra múlva kockákra vágjuk,tetszés szerint díszítjük).