Diós sütőtöktorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1-1,2 kg sütőtök
  • 15 dkg darált dió
  • 0,5 kg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl olaj
  • 3 tojás
  • 40 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tököt félbevágjuk, és kanállal kimagozzuk. A tökhúst további részekre vágjuk, és meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn leszeljük (akár tök, akár almareszelőn) vékony csíkokra.

A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a diót is. Kevés olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit, és a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Lassan hozzádolgozzuk az olajat. Ha morzsa állagú masszát kapunk az nem baj! Legvégül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. Beleforgatjuk a tököt, és 8-10 percig állni hagyjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, a tökmasszához hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a kemény habot is hozzákeverjük.

Összedolgozzuk az egészet, majd a kiolajozott tepsibe simítjuk. Közepes lángon 60-75 percig sütjük.

Tipp:

Tálalás előtt kettévághatjuk, és lekvárral tölthetjük. A tetejét cukorral kikevert mascarponével, vagy tejszínhabbal megkenhetjük.

Megjegyzés:

Egy igen egyszerűen elkészíthető, nagyon finom édesség, mely még egészséges is.