Habos mákos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1/2 dl rum
  • 5 dkg mazsola
  • 500 g őszibarackbefőtt
  • 5 dkg margarin
  • 6 tojás
  • 50 g porcukor a tojásfehérjéhez
  • 50 g porcukor a tojássárgákhoz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk őrölt fahéj
  • 30 dkg darált mák
  • 3-4 ek zsemlemorzsa

A habhoz:

  • 2 kk citromlé
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az őszibarackokat 2 cm-es darabokra vágjuk, a margarin felolvasztjuk. Egy mélyebb, 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, a tepsibe terítjük, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk és középső bordamagasságra állított rácson 10 percig sütjük. A mazsolát meglocsoljuk rummal. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 5 dkg cukrot és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját 5 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, aztán hozzáadjuk a langyos margarint, a reszelt citromhéjat, a fűszereket, majd kanalanként felváltva a tojáshabot és a mákot, végül a rummal együtt a mazsolát. Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe és megsütjük. Tűpróbát alkalmazunk. A hab hozzávalóit keményre verjük és a forró, megsült sütemény tetejére simítjuk, villával megcifrázzuk, vagy csillagcsövű habzsákba szedve a tészta tejére nyomjuk csigaalakzatban. Visszatesszük a sütőbe és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük. Rumsodó, vagy pikáns lekvár kíséretében kínáljuk. Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű, a végeredmény pedig pazar.