Puha mézes puszedli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • 125 g vaj
  • 125 g méz
  • 150 g porcukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 4 ek tejföl
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér, szegfűszeg keveréke)
  • csipet só

Máz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 250 g porcukor

Elkészítése:

A vajat a mézet megolvasztjuk. A tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, a fél narancs levével, a reszelt héjával és a tejföllel.

A lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a csipet sót elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézes masszához és összegyúrjuk.

Eléggé ragacsos lesz, folpackba csomagolva 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.

Másnap diónyi gömböket formázunk belőle és távolabb egymástól sütőpapírozott tepsibe tesszük, hőlégkeverésen 160 fokon, kb. 8-10 percig sütjük.

Akkor jó, amikor az alja egy picit sötétebb, nem szabad túlsütni mert kemény lesz. Kb. 40 db lesz belőle, attól függően mekkora gömböket formázunk.

A mázhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, beleforgatjuk a kihűlt puszedliket és lehúzzuk róla a fölösleges mázat.

Visszatesszük a tepsibe és 150 fokos sütőbe tesszük pár percre, amíg megkeményedik.