Hozzávalók:
Elkészítése: Először vágjuk ketté a tököt, szedjük ki a magját, és szeleteljük fel vékony csíkokra. Főzzük félig meg annyi ecetes-sós vízben (egy kis kanálnyi ecet elég) amennyi ellepi, végül jól csepegtessük le.
A tejfölt keverjük össze a felkockázott sonkával, a sóval, a borssal, az apróra vágott kaporral, és a jó sok reszelt fokhagymával. A tejfölös masszába forgassuk bele a félig megfőtt tököt, majd ezt tegyük bele egy kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tűzálló tálba. A tetejére reszeljünk sajtot, és mehet be a sütőbe, amíg a sajt szép pirosra nem sül.
Mint minden tökös receptnek, a rakott töknek is a kaporban és a fokhagymában van a lelke, ezért ezeket a finom hozzávalókat még csak véletlenül se hagyjuk ki a receptből. Aki hús nélkül szeretné a rakott tököt elkészíteni az a sonkát nyugodtan kihagyhatja.