Hozzávalók:
Elkészítés:
A vöröshagymát a felforrósított olajon kezdjük el dinsztelni, majd amikor üvegessé válik, akkor adjuk hozzá a gyalult tököt és együtt pároljuk tovább. Pár perc múlva adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tököt éppen ellepje és sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt pároljuk.
Mielőtt a tök megpuhulna, a tejfölt a liszttel keverjük össze és adjunk hozzá a főzelék levéből is, végezzünk hőkiegyenlítést, majd adjuk a főzelékhez és kevergetve főzzük fel. Én ekkor szoktam az ételbe tenni az apróra vágott kaprot és a zúzott fokhagymát is.
A habarással forraljuk a tökfőzeléket egy pár percig, hogy besűrűsödjön, és a liszt íze elmúljon. Ha nem lenne elég sűrű, akkor adhatunk még hozzá kevés lisztet.
Miután megfőtt a tökfőzelék, ízlés szerint tehetünk bele ecetet is.
A tökfőzelék titka a kaporban és a fokhagymában rejlik, melyeket csak a főzés legvégén tegyünk az ételbe, hogy az ízük és az aromájuk ne illanjon el. Aki pirosan szereti a tökfőzeléket, az a hagyma pirításakor tehet egy kis pirospaprikát is bele.
A tök magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú zöldség. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek erős antioxidánsok és segíthetnek erősíteni az immunrendszert, támogatni a látást és védeni a sejteket a káros szabad gyökök ellen.
A tökfőzelék emellett magas víztartalommal rendelkezik, így hozzájárulhat a hidratáltság fenntartásához.
Rendkívül tápláló és könnyen emészthető, ami fontos a megfelelő emésztés és az egészséges bélműködés szempontjából.
Továbbá, a tökfőzelékben található ásványi anyagok, mint például a kálium, magnézium és cink, fontosak az idegrendszer és izomfunkció támogatásához.