Toffifee szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg aszalt datolya, kimagozva, apróra vágva
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl forró, erős kávé
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg hideg vaj
  • 5 dkg darált dió
  • 20 dkg barna cukor (a fehér is jó)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

A tetejére:

  • 5 dkg darált dió
  • 5 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál vaj
  • 4 evőkanál habtejszín

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez tegyük a datolyát egy tálba, öntsük rájuk a szódabikarbónát és a kávét, majd jól keverjük el őket. Tegyük a lisztet egy másik tálba, és a hideg vajjal morzsoljuk szét. A lisztes keverékhez adjuk hozzá a darált diót, a cukrot, a sütőport és a csipet sót, majd keverjük el őket. A tojást verjük fel a vaníliás cukorral, és adjuk hozzá a datolyás keverékhez, majd ezt az egész keveréket öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk el őket. A masszát tegyük egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, és 35-40 perc alatt 180 fokon süssük meg.
A sütemény tetejének az elkészítéséhez először keverjük össze a habtejszínt a vajjal. Ezt követően pirítsuk meg egy kicsit a diót, majd adjuk hozzá a cukrot, és egy picit karamellizáljuk meg, de vigyázzunk, hogy ne égessük oda! Ha karamellizálódtak a hozzávalók, akkor öntsük rájuk a tejszínes-vajas keveréket, miközben a gázt takarékra vesszük. Már csak annyi dolgunk van, hogy beforraljuk ezt a mázt.
Ha a sütemény megsült, akkor még forrón vegyük ki a tepsiből, és oszlassuk el a tetején a forró mázt. Ezt követően hűtőben dermesszük meg a toffifee sütit, majd szépen szeletelve kínáljuk.