Túrós batyu

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók kb 35-40 darabhoz:
A tésztához:

  • 60 dkg finom liszt
  • 2 db tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 2-3 ek cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj vagy margarin

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehén túró
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

A kenéshez:

  • 1 db tojás

A tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:
Az élesztőt cukros meleg tejben felfuttatjuk. A lisztből,olvasztott margarinból a cukorral,sóval,felfuttatott élesztővel és a két tojás sárgájával tésztát gyúrunk. Liszttel megszórjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen egy órát kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket:a mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A túrót kikeverjük a cukorral,citromhéjjal,vaníliás cukorral,tojások sárgájával. Hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát. A tésztát 2-3 mm vastagra,téglalap alakúra nyújtjuk. Kb 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk a töltelékből és felhajtjuk a négy sarkot, majd kicsit össze nyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 20 percet pihenni hagyjuk. Lekenjük felvert egész tojással és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!