Diós szempár

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A gyúrt tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • kevés tej

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor

A rudak töltéséhez:

  • 20 dkg darált dió
  • ízlés szerinti mennyiségű cukor
  • baracklekvár

A mázhoz:

  • 1 csomag főzésnélküli vanília pudingpor
  • 18 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej

A díszítéshez:

  • fehér és kakaós tortabevonó csokoládé (elmaradhat).

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk. Külön-külön 25 × 39 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd megkenjük baracklekvárral, megszórjuk cukros dióval és egyenként feltekerjük, mint a bejglit. A rudakat a tepsibe helyezzük. A piskóta hozzávalóiból a tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és a rudakra öntjük. Előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük.

A bevonathoz gőz felett a margarint a cukorral és a tejjel (robotgéppel) jó sűrűre kikeverjük. Amikor jól sűrűsödik, hozzákeverjük a vaníliás pudingport és még tovább keverjük, míg teljesen sűrű nem lesz.
A kihűlt tésztára kenjük, majd olvasztott csokival díszíthetjük.