Somlói galuska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók :
A tésztához:

  • 8 db tojás
  • 8 ek kristálycukor
  • 6 ek finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor

A krémhez:

  • 1 l tej
  • 8 dkg vaníliás puding /2 csomag/
  • 8 ek kristálycukor
  • 4 ek darált dió

A csoki öntethez:

  • 4 ek kakaópor
  • 4 dl tej
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 dkg pudingpor vagy keményítő
  • rumaroma

A sziruphoz:

  • 1 dl víz
  • 1/2 dl rum vagy aroma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg mazsola

A díszítéshez:

  • 1/2 l habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet és sütőport.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a felét. A maradékba belekeverjük a kakaóport és azt is ráterítjük.

Süthetünk két külön lapot is, de ez valamivel egyszerűbb. Sütőben 160 fokon, kb 20-25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk és hagyjuk kihűlni.

Megfőzzük a vaníliás pudingot és félretesszük.

A sziruphoz vizet a cukorral és rumaromával vagy rummal felfőzzük és ebbe áztatjuk a mazsolát.

Az öntethez kevés tejben kikeverjük a kakaót a cukorral és a pudingporral. A maradék tejet felforralva beleöntjük a kakaót és kevergetve újra forraljuk, közben hozzáadjuk a vajat és a rumaromát, majd kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük.

A piskótát lapjával kettévágjuk. Magasabb falú edénybe tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal. Rászórjuk a mazsolát és a darált diót.

Rákenjük a puding 3/4 részét és beborítjuk a másik lappal. Elsimítjuk rajta a maradék pudingot, és kakaóport szitálunk rá. Kockára vágva vagy kanállal “galuskákat” szaggatva, csoki mártással meglocsolva, tejszínhabbal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!