Sütőben sült szilvalekvár

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 kg érett szilva
  • 2 kg cukor (vagy 1kg cukor és 1kg cukornak megfelelő édesítőszer)
  • 3 ek ecet

Elkészítése:

A közepes magas peremű tepsimet alaposan elmostam, ne maradjon rajta szennyeződés. Hagytam megszáradni és 3 ek ecettel körbekentem a belsejét. A szilvákat többször átmostam, kimagoztam, a hibás részeket kivágtam belőle.

Apróra daraboltam és a kezemmel összenyomkodtam (úgy szeretjük ha darabosabb), aki szeretné le is turmixolhatja, beleöntöttem a tepsibe. Betettem a sütőbe 200 fokra 1 – 1,5 órára, majd visszavettem a hőt 180 fokra.

Addig az üvegeket ecetes vízben feltettem kiforralni a tetőkkel együtt,kb 10-15 percig,majd csipesszel kiszedtem egy tiszta konyharuhára (vigyázzunk, szabad kézzel ne érjünk ezután az üveg belsejéhez,pereméhez se a kupakok belsejéhez).

Összesen 2,5 órát volt a sütőben, fél óránként megkevergettem. Az utolsó 10 percben tettem felesbe édesítőszert és cukrot, itt már csak 150 fokon sütöttem és sűrűn ránéztem, kevergettem a cukor miatt. Nagyon sűrű lett.

A lekvárt azonnal a megszáradt üvegekbe mertem, rácsavartam a tetőt és fejre állítottam 5 percre őket. Ezután száraz dunsztba tettem őket.