Mákos krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Gyúrt tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél cs sütőpor

Piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • a liszt helyett 15 dkg darált mák
  • fél cs sütőpor

Krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej

Elkészítés:
A gyúrt tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két részre osztjuk.
Az egyik lapot sütőpapíros tepsi hátán kisütjük. Félretesszük. Ez lesz a süteménynek a felső lapja.
A gyúrt tészta másik lapját tepsibe tesszük, alá sütőpapírt rakunk.A tepsibe rakott tésztát kis lekvárral megkenjük. A 6 tojásból piskótatésztát készítünk, liszt helyett 15 dkg darált mákot teszünk bele. Citrom héjával ízesíthetjük. Aki akar, kevés sütőport is tehet bele, lazább lesz a tészta tőle.
Ezt a másik lapra kenjük, és együtt közepes hőfokon előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a vajat kikeverjük a porcukorral és félretesszük. A pudingporból tejjel pudingot készítünk. Ha a vajas krém és a puding is egyforma hőmérsékletre hűlt, összekeverjük őket. Mindig a krémbe kell rakni kanalanként a pudingot, akkor szép, egynemű lesz a krém és nem csapódik ki belőle semmi.
Ez a krém kerül a már kisült és kihűtött tészta tetejére. Szépen elkenjük, és rárakjuk a már kisütött legelső lapot. Tetejére csokimázat teszünk.