Tökbefőtt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 19 liter víz
  • 10 kg tök (főzőtök) tisztán mérve
  • 2 dl 20%-os ecet
  • 1 liter szörp (bármilyen ízű lehet)
  • 3 dl citromlé
  • 15 dkg vaníliás cukor
  • 2 kg cukor
  • 1 cs darabos fahéj
  • 1 kávéskanál nátrium-benzonát
  • 1 késhegynyi citromsav

Elkészítés:

10 kg megmosott, megtisztított, felkockázott tökhúst 10 liter vízbe rakunk, melybe előzőleg 2 dl 20%-os ecetet kevertünk. 24 órán keresztül, (de legalább egy éjjelen át) áztatjuk.

Másnap leöntjük róla az ecetes vizet.

9 liter vízbe rakunk: 2 kg cukrot, 1 liter szörpöt, 3 dl citromlevet, 15 dkg vaníliás cukrot, 1 cs darabos fahéjat, 1 kávéskanál natrium-benzonátot, 1 késhegynyi citromsavat.

Ebbe a lébe tesszük a tököt, felforraljuk, majd üvegekbe merjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.