Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • fél citrom leve és héja
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek tejföl

Töltelék:

  • 1,5 kg alma reszelve
  • fahéj ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 10 dkg darálatlan dió

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:
A tészta alapanyagait összedolgozzuk és alaposan összegyúrjuk. Egy tepsit vagy tortaformát kikenünk zsiradékkal és meghintünk zsemlemorzsával. A tésztát két részre osztjuk, egy kisebbre és egy nagyobbra. A kisebbet a forma aljába nyújtjuk vagy nyomkodjuk. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, majd hagyjuk kicsit állni. A tésztára rászórjuk a diót, majd az almát kifacsarjuk és eloszlatjuk a dión. A maradék tésztából rácsokat készítünk a pitére. Az egészet megkenjük egy felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.