Omlós mákos keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 220 g finomliszt
  • 120 g vaj
  • 80 g cukor
  • 100 g darált mák
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Tetejére:

  • 10 dkg csokoládé
  • 2 teáskanál napraforgó olaj

Elkészítése:

A tésztához egy közepes méretű keverőtálban szitáljuk össze a lisztet, sót és a darált mákot.

Egy másik keverőtálban habosítsuk ki a puha vajat és a cukrot. A habos vajhoz adjuk hozzá a tojást és néhány csepp vanília kivonatot és keverjük az egészet homogén masszává. Apránként adagoljuk hozzá a lisztes-mákos keveréket és alaposan dolgozzzuk össze, hogy sima, jól formázható tésztát kapjunk.

A kész tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat és helyezzük egymástól kissebb távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket ujjunkal lelapítjuk, keksz alakúra formázzuk.

Tegyük a tepsit lőmelegített sütőbe és süssük a kekszeket 180 °C-on 10-12 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

A sütőből kivéve hagyjuk a kekszeket néhány percig hűlni a tepsin, majd óvatosan tegyük egy rácsra, ahol teljesen kihűlhetnek.

A csokoládét az olajjal gőz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt kekszek tetejére csorgatjuk.

Tipp:

Ebből az adagból 24 db kekszet sütöttem. :)