Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg finom liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 75 dkg tehéntúró
  • 10 dkg kristály cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kis pohár tejföl

A tetejére:

  • 4 db tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:

A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk.

Egy tálban elmorzsoljuk a lisztet a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és tésztává gyúrjuk. Hűvös helyen pihentetjük 15-20 percet.

A tésztát közepes tepsi méretűre nyújtjuk, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük. A túrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjat, tejfölt, a kikevert tojások sárgáját, összekeverjük, majd óvatosan belekeverjük a tojások habját.

A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket, majd visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.

A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük a 10 dkg cukorral. A habot habzsákba töltjük és a megsült tésztánk tetejét berácsozzuk. Visszatesszük a sütőbe és a legkisebb fokozatra állítva 20-25 percig inkább szárítjuk, mint sütjük. Kivesszük a tésztát és hagyjuk kihűlni. Ezután a rácsok közét kanállal vagy habzsák segítségével lekvárral töltjük ki.

Jó étvágyat kívánok!