Profiterol

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók 12 személyre:
A tésztához:

  • 15 dkg finom liszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 db tojás
  • csipet só
  • 1,5 dl víz

A krémhez:

  • 5 db tojás
  • 10 dkg finom liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • vanília rúd vagy aroma

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg margarin

Elkészítése:
A margarint a vízzel és a sóval feltesszük forrni. Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig kevergetjük míg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és még forrón egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A masszát hagyjuk kihűlni. Ha már csak langyos a massza habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire nyomunk belőle diónyi adagokat 5-6 cm távolságra egymástól. Előmelegített sütőbe tesszük 200-220 fokon 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra visszavéve még 10-15 percig sütjük. A sütőt ne nyissuk ki sülés közben, mert a fánk összeesik. A sütőt lezárjuk, az ajtaját résnyire nyitjuk és hagyjuk a fánkokat száradni 15-20 percet. Amíg a fánk sül elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral,kikapart vanília rúddal vagy vanília aromával kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet és lassan adagolva belekeverjük a lisztet. Gőz fölött sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojáshabot. A Krémet langyosra hűtjük majd vékony csővel ellátott habzsákba kanalazzuk.. A csövet a „gombócokba”szúrjuk és megtöltjük a krémmel. A csokit a margarinnal gőz felett megolvasztjuk és bevonjuk vele a fánkocskákat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!