Olimpia szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1-2 ek tej
  • fél cs sütőpor

Töltelék:

  • 5 db tojás
  • 15 dkg vaníliás porcukor
  • 15 dkg őrölt dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • rumaroma
  • 2-3 ek lekvár

Elkészítése:

A sütőport a lisztben elkeverjük, majd a vajjal, cukorral, tojás sárgával, tejjel összedolgozzuk. 2/3 részét tepsibe nyújtjuk, 1/3 részét félretesszük.

A tepsiben lévő tésztát vékonyan megkenjük a lekvárral, majd a következő tölteléket tesszük rá: a felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a vaníliás porcukrot, a felvert tojás sárgát, belekeverjük a diót, a citromhéjat és a rumaromát.

A félretett tésztából rácsot sodrunk és rárakjuk a töltelékre. Előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig.

Kihűlés után négyszögletes darabokra vágjuk, vaníliás porcukorral meghintjük.

Sztori:

Éppen Risztov Éva 10 km-es úszását néztem és drukkoltam a győzelméért. Miután a közvetítésnek vége lett, estefelé egy régi szakácskönyvet kezdtem nézegetni, ahol szemembe ötlött ennek a süteménynek a neve.

Mivel még az Olimpia hatása alatt voltam, úgy gondoltam, hogy ezt meg kell sütni. Másnap nekiálltam és kár lett volna kihagyni. A Olimpiához nem sok köze van a nevét leszámítva, de nagyon finom.