Almás zserbó szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1tk sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor vagy 2-3 ek méz

A kenéséhez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben egy mk cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rásimítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, rá a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval. Rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal.

A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük. Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején “mintákat” húzunk. Még 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad és 180 fokon aranybarnára sütjük.